10 HTML erori pe care nu trebuie sa le comitem

Acest articol este dedicat erorilor HTML pe care deseori incepatorii le admit la crearea template-uri HTML. Recunosc si eu deseori am admis asemenea erori care nu sunt binevenite pentru semancitatea si validitatea codului HTML.
1. HTML eroare. Plasarea Block Elements in cadrul Inline Elements


HTML elementele pot fi vizualizate in doua moduri: block sau inline. Fiecare tag implicit este de natura: block sau inline. Block elements includ in ele div sau paragraf, cu ajutorul lor putem face structura template-ului. Inline elements, pe de alta parte, trebuie sa fie pozitionate in interiorul elementelor bloc si sa urmeze amplasarea acestora in HTML document. Inline elementele trebuie tot timpul sa fie amplasate in blocuri, si niciodata invers!
2. HTML eroare. Nu includem atributul ALT pentru imagini
Atributul ALT este necesar pentru toate imaginile vizualizate in HTML template. El ajuta utilizatorul sa inteleaga ce imagine este atunci cind conexiunea este lenta sau imagine nu s-a incarcat in pagina din anumite cauze. Atributul ALT trebuie sa descrie cit mai bine imaginea, iar descrierile de tipul ...alt="imagine" nu este binevenita, daca imagine este folosita in pagina HTML, doar pentru scopuri pur decorative atunci putem sa includem atributul alt fara nici o informatie: alt="".
3. HTML eroare. Nu folosim listele UL si OL atunci cind e necesar.
Tagul UL (si OL) are un set de intrebuintari destul de larg si este extrem de versatil pentru afisarea tuturor tipurilor  de componente ale paginii. Deci, daca cu ajutorul tagului pentru liste neordonate UL putem afisa foarte usor o lista de informatie in documentul HTML, atunci de ce sa nu il folosim? :)
4. HTML eroare. Folosirea <b> si <i> pentru a sublinia importanta unui cuvint in HTML template

Tag-urile <b> si <i> fac ca textul din document sa apara bold si respectiv italic, dar din punct de vedere semantic ele sunt clasate ca tag-uri de prezentare. Prin urmare aceste efect se poate usor de facut cu ajutorul CSS proprietatilor font-weight si font-style. Daca fragmentul de text dorim sa-l sugeram ca important atunci cel mai bine e sa folosim tag-urile <strong> si <em> care indeplinesc acelasi lucru in plus ofera importanta nu doar vizual dar si la nivel de cod HTML.
5. HTML eroare. Utilizarea excesiva de <br/>
Tagul <br/> se foloseste pentru a intrerupe un fragment de text pentru un rind mai jos intr-un paragraf, nu trebuie de folosit pentru a crea un spatiu mai mare intre rinduri, pentru asta se poate de taiat fragmentul de text in mai multe paragrafe., sau sa ajustam spatiile dintre rinduri prin intermediul CSS.
6. HTML eroare. Uilizarea tagurilor gresite de taiere a cuvintului
Cindva, demult <s> si <strike> erau folosite pentru a reda vizual un text taiat, acuma aceste doua taguri se considera invechite, inca lucreaza destul de bine (pentru regimul Transitional), dar la moment sunt alte HTML tag-uri pentru acest lucru, si anume: <del> si <ins>. Ele se folosesc impreuna pentru a reda un text taiat si ulterior introdus in HTML template.
7. HTML eroare. Folosirea stilurilor in HTML taguri
Cred ca ati auzit asta de mii de ori :) Nu bagati stiluri in tag, sau Do not use inline styling. cel mai important lucru pentru un HTML semantic si CSS este de a separa structura documentului de stiluri, deci nu are sens sa punem stiluril direct in HTML elemente. Tine-ti mereu structura template-ului despartita de stiluri.
8. HTML eroare. Adaugarea sau stergerea border-elor in HTML
Atributul border este si el prezentational si deci e posibil de adaugat in CSS, chiar daca are o valoare implicita, e posibil cu ajutorul stilurilor sa-l stergem.



9. HTML eroare. Neutilizarea tag-ului <h> header
Tag-urile heading sunt de la <h1> la <h6> pentru a reprezenta titlurile dintr-un document HTML. Daca doriti sa afisati o propozitie sau un fragment de text ca pe un titlu nu ezitati sa folositi aceste tag-uri.

10. HTML eroare. Utilizare celor mai "urite" tag-uri <blink> si <marquee>
In afara de lucrul ceia ca nu sunt tag-uri oficiale aprobate de W3C mai au o trasatura, sunt cele mai urite tag-uri HTML, sunt sigur ca puteti sa atrageti mai bineatentia unui utilizator cu o functie JavaScript sau un Flash, decit folosind aceste doua tag-uri.
Articolul original

5 comentarii:

  1. salut,imi apare codul asta de eroare,bx-xzk5g7,in momentul cand dau pe advanced,la template designer, toate erorile incepcu;bx-....multumesc anticipat pentru raspuns

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut,
    hmm aceata eroare nu imi "spune" nimic. Cred ca este de la tema (template). Unicul lucru care imi vine in minte e sa faci ceva de genul: Restore default settings, pentru tema. Ar putea fi de fapt si o eroare de genul ai facut ceva modificari in codul sursa si din greseala ai sters vreun tag ceva...

    RăspundețiȘtergere
  3. sunt incepatoare intr-ale programarii si cred ca am trecut prin toate acestea :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt multe chestii de actualitate care le-au inlocuit pe cele vechi. Nu toate sunt erori grave, tin mai mult de optimizare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut pe site imi apar niste dungi negre orizontale doar pe unele pagini, care ar putea fi eroarea?

    RăspundețiȘtergere